Tavoitteena on ennaltaehkäistä ja hoitaa lantionpohja-alueen eri toimintahäiriöitä. Ongelma voi koskea virtsaamista, ulostamista, kipua, paineen- tai jännitystunnetta tai muita gynekologisia oireita.
Ensitapaaminen koostuu haastattelusta ja fysioterapeuttisesta tutkimisesta ja sopivin ajankohta on silloin kun kuukautisvuotoa ei ole. Tutkitaan lantiopohjalihaksiston lisäksi myös ryhti, hengitystekniikka ja oireiden vaikutus toimintakykyyn ja elämänlaatuun. Hoito on aina yksilöllisesti suunniteltu ja sen voi toteuttaa joko vastaanotolla tai kotioloissa.
Johanna Söderholm voi tarvittaessa hyödyntää arvioinnissa ja hoidossa ENMG-laitetta (BioFeedback) ja sähköstimulaatiota sekä erilaisia rentoutus- ja hengitysharjoituksia. Tärkeänä osana hoitoa on kotiharjoitusohjelman laatiminen ja päivittäminen. Jos viime gynekologikäynnistä on pitkä aika, pohditaan yhdessä sen tarvetta.
Jos jokin alla mainituista asioista tuntuu tutuilta, voisi tapaaminen lantiopohjafysioterapeutin kanssa olla sinulle hyödyksi:
- virtsan tai ulosteen karkaaminen yskiessä, aivastaessa, hyppiessä, nostotilanteissa tai muissa ponnistustilanteissa.
- tiheytyneet WC-käynnit ja tunne siitä että on aina tietävä lähimmän WC:n sijainnin jos poistuu kotoa.
- paineentunnetta tai kipua lantionpohjassa
- ”Suoritanko lantionpohjaharjoitteet oikein?” tai ”Miltä pitäisi tuntua kun lantionpohja on rento?”
Vastaanotolle saa myös mielellään tulla vaikka kokee itsensä oireettomaksi, voi olla antoisaa saada yleistä tietoa lantiopohjan toiminnasta ja ennaltaehkäiseviä neuvoja.
Tutustu alla myös lantionpohjan toiminnalliseen harjoiteluun.